«Dere påkaller djevelen»

fullsizerenderDere må ta bort «Hovedøen» – den er ukristelig!

Dere må ikke plystre – da påkaller dere djevelen.

Dere må ikke jodle! Det kan minne om en joik og derfor virke provoserende. Ikke forvent dere noe klapping- Vi gjør ikke det i Kautokeino kirke.

Fint om dere heller ikke oppfordrer til det.

Og vær snill og ikke vær så joviale. I kirken skal vi kun høre Guds ord og synge salmer, men for all del:

Vær deg selv!!

Det ble et veldig spesielt døgn. Lite søvn, mye tanker, hvor frustrasjonen og gleden kranglet om plassen.

Jeg følte en stor glede over å observere det nydelig og tøffe koret som berørte og inspirerte oss. I utgangspunktet fikk vi ikke lov til å holde konsert i kirken, men den sangglade gruppen ga seg ikke. Etter mye frem og tilbake fikk vi lov til å komme på besøk.

Det er så lett å la seg provosere over alt som frivillig og ufrivillig blir formidlet ut av kirken. For meg er ikke kirken bare proster, prester, biskoper og menighetsråd. Kirken er også oss. Menigheten. Det er deg og meg.

Vi hadde flere tanker bak denne turneen da vi startet planleggingen i januar.

Den første var å synge oss igjennom det vakre landet vårt. Så langt har det virkelig vært et eventyr. Gudommelig natur og fulle kirkebenker. Men,vi hadde også en parallelltanke og et lite håp i forkant av denne musikalske roadtrip’en.

Vi ønsket å vise respekt for kirkerommet, men samtidig vise at det også der er høyt under taket.  At vi i kirken kan tre inn med den fulle versjonen av oss selv. Ikke bare søndagsversjonen. Jeg har levd i 31 år og gjort mine «feil».  Hvis ikke jeg hadde hatt denne overbevisningen, så hadde jeg ikke turt sette mine ben i kirken.

Med disse tankene i bakhodet, så var det utrolig inspirerende å følge med på dette koret. Istedenfor å bli sinte og ta avstand til kirken og kanskje tristest av alt, skrive seg ut, så bør vi kanskje gjøre som dem. Ta tilbake kirken vår.

Hvis ikke vil det jo bare  bli en mindre og mindre gruppe som skal bestemme hvem kirken er. Som igjen vil skape en enda større avstand.

Jeg hørte en tale en gang hvor presten sammenlignet kirken med en fotballkamp. “Når vi spiller en kamp, så er vi helt avhengig av regler. Sånn er det også med kirken, sa han. Vi trenger rettningslinjer.”

Han hadde rett i en ting tenkte jeg der jeg satt som en sint og oppstanasig 16-åring. I en fotballkamp trenger vi regler og  en dommer. Der skal det kåres en vinner og en taper, men sånn nekter jeg å tro at det er hos Gud. I Guds rike er vi alle vinnere.

Jeg tviholder på min barnlige tro. Om at Gud er kjærlighet. Vi vet ikke, men vi tror. Som vi er forskjellige er også vår tro forskjellig. Det må vi bare leve med.

Når alt dette er sagt, så må jeg bare si at det ble en veldig spesiell og fin konsert i Kautokeino.  Full av varme, glede og liv. En konsert jeg vil huske lenge!img_2328

8 kommentarer om “«Dere påkaller djevelen»”

 1. og vi klapper i kirka. For 13 år siden var vi i kirken for å døpe gutten vår. Kirka var fylt opp av barn, unge og eldre. Et barnekor sang. Og presten vår da, han var fantastisk, og oppfordret oss til å klappe for barna, for de var så flinke å synge. Og menigheten klappet. Så, det har skjedd før. 🙂 Takk for konserten, og Dimitri Joavku som ikke ga opp. Gjør døren høy, gjør porten vid. Ikke bare for kongen, men også for Cirkus Arredondo.

  Liker

 2. Hei. Flott å lese dine tanker etter konserten, Torstein. Vi er utrolig glade for at dere kom. Det gjorde at det kanskje kan bli litt mer naturlig å holde konserter i kirka i Kautokeino i tiden fremover. Det var forresten også klapping under Ole Edvard Antonsens konsert for tre år siden, og også under Ann-Mari Andersens konsert for endel år tilbake. Var det ikke klapping under deres konsert nå på torsdag?

  Liker

  1. Hei Nils Martin!
   Publikum klappet og det var en flott opplevelse for oss å være der. Hovedgrunnen til at vi ble inspirerte til å skrive litt om dette var korets kamp med å ta tilbake kirken sin. De gjorde sitt til at vi for en gangs skyld droppet deler av repertoaret. Vi håper at kirken i Kautokeino ikke blir støtt av vårt blogginnlegg, men at de ser at «hverdagslige» konserter kan høre hjemme i kirken.
   Som vi skrev: Kirken er også oss. Det er deg og meg 🙂

   Liker

 3. Hei. Jeg er ikke kristen eller religiøs på annen måte. Jeg har selvsagt respekt for de som mener noe annet enn meg om slike saker. Likevel lurer jeg på slike holdninger dere møter her. Slike holdninger er ikke akkurat egnet til å øke takhøyden og trekke flere til kirka. Da tenker jeg: OK, la det være slik, så får vi se hvor mange som kommer etterhvert. Trist, og rart at de som styrer ikke skjønner at de dytter folk fra seg.

  Liker

 4. Hei.
  Selvsagt er Gud kjærlighet- og alle er velkommen i kirka. Problemet ligger vel i at flere og flere vil ta med seg _alt_ inn i kirka, og ikke bruke den til og som den er ment. For vi vil jo ikke bøye oss for noe, og ikke være ydmyke- og for alt i verden vil vi unngå det fæle konservative hvor vi må prøve å legge fra oss det morsomme vi liker så godt. Jesus elsker alle, men han sa ikke ‘gå ut og gjør det du har lyst til’. Han sa ‘gå ut og ikke gjør det mer’. Altså kjærlighet og ganske streng, og ønsket alle som ville omvende seg bort fra synd velkommen, ikke til å ta den med. Gud, Jesus og kirken gjøres ofte til godfjotter i dag, alt skal være lov, og er det ikke det, er det såå ‘trist’. For min del ligger det triste i at mennesket vil at Gud og kirken skal tilpasse seg oss og våre lyster og ønsker, og ikke omvendt.

  Liker

 5. Jeg bor I Alta, og hadde god anledning til å oppleve konserten I vår egen kirke Nordlyskatedralen , som det forøvrig er særlig godt egnet I forhold til musikalsk lydkvalitet..Men- nettopp fordi jeg hadde så lyst å oppleve ,og støtte opp om, en kirkekonsert i Kautokeino , dro jeg heller de 26 milene t/r. Det ble en fantastisk flott, spesiell og vakker musikkopplevelse som jeg sent vil glemme- så takk til alle som bidro til at det ble terningkast 6 på gåsehudfaktorskalaen. Håper applausen varmet 😊

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s